divendres, 18 de juliol del 2008

La ley del silencio

La ley del silencio ( On the waterfront ) és una de les millors pel·lícules de la història del cinema (almenys al meu parer).
Va ser dirigida per Elia Kazan el 1954 i interpretada per Marlon Brando, Eva Marie Saint, Karl Malden, Lee J. Cobb i Rod Steiger. Va ser nominada el 1954 als Oscars a 12 premis i en va guanyar 8.
La pel·lícula explica com era la vida als ports i com els treballadors lluitaven pels seus drets. Els ports estaven controlats per un grup de mafiosos.
Però l'obra és molt més que això. Va ser la justificació d'Elia Kazan per haver declarat i delatat a companys davant del Comitè d'Activitats Antiamericanes del senador McCarthy. Kazan va voler justificar-se convertint al delator Brando en un heroi, tot establint un paral·lelisme amb el que ell mateix havia fet davant McCarthy. Però mentre Brando lluitava pel seu sou i la seva vida, Kazan només ho va fer per mantenir el seu estatus de vida. A més a més va convertir els estibadors d'esquerres dels ports que eren qui realment controlaven les descàrregues en hampons. No va ser molt correcte això. Però malgrat aquestes llicències és una obra mestra. No es pot deixar de veure. Imprescindible.



2 comentaris:

Anònim ha dit...

Un film genial! i Brandon un dels millors actors que ha donat de sí Hollywood. Eva Marie Saint, he de dir que el paper que més m'agrada dels que li he vist fer a ella en alguns films, és a "Con la muerte en los talones". Sempre he trobat que és una actriu que no ha tingut tot el reconeixement que es mereixia...

Eloy ha dit...

Brandon és un dels més grans. I la pel·lícula és genial.
Eva Marie Saint també està molt bé i al film del Hitchcock, fabulosa. Ha tingut una carrera irregular i moltes aparicions a la tele.