dijous, 4 de setembre del 2014

La camarera

La camarera és una novel·la pòstuma de James M. Cain, editada per Charles Ardai i publicada per RBA dins la col·lecció Grandes Clásicos de la novela negra. Durant aquest estiu, han sortit tres novel·les per setmana amb el diari El País al preu de 1,95 € cada novel·la.

La història comença quan una vídua de 21 anys està enterrant el seu marit. Ha de deixar el seu fill amb la seva cunyada i es prepara per buscar feina. Un dels policies que va investigar l'accident de trànsit on va morir el seu marit, li diu que en un restaurant busquen una cambrera. Però no troba feina allà, sinó a la cocteleria del costat, on treballarà a canvi de propines. Durant els seus primers dies coneixerà dos homes importants a la seva vida; l'Earl, ric i molt més gran que ella i el Tom, somiador, pobre, jove i guapo. La Joan, la vídua, ha de triar entre la seguretat i el risc, i ja tenim un triangle amorós.

He llegit altres novel·les del Cain, com El carter sempre truca dues vegades o Pacto de sangre (Double indemnity), portades al cinema totes dues i amb guió de Chandler la segona. I ja m'agradava molt com escrivia als anys 30 i 40. Però aquesta és l'última novel·la en la que treballava l'autor quan es va morir i que ha estat perduda durant més de 30 anys. Val la pena llegir l'epílog de l'editor on explica tot el que li va costar trobar els manuscrits i totes les correccions fetes pel Cain. Per cert, poso tres portades, una en anglès, la de RBA i la d'El País a veure quina sembla més negra.